De aardbei

De aardbei

Bakje met vers geplukte aardbijen met bloesem

De aardbei... ook wel fraise, fragola, fresa, jagoda genoemd, behoort tot de rozenfamilie, Rosacae. Het heerlijke rode vruchtvlees is slechts een schijnvrucht, terwijl de kleine gele zaden aan het oppervlak de eigenlijke vruchten van de aardbei zijn.

Wetenswaardigheden

Wist je dat aardbeien botanisch gezien geen bessen zijn, maar verzamelnootvruchten? Dat ze gemiddeld ongeveer 200 zaden per vrucht dragen? Of dat ze je dankzij het enzym bromelaïne kunnen helpen aan wittere tanden? Niet alleen de vruchten van aardbeien, maar ook de bladeren kunnen worden verwerkt. Ze worden toegeschreven aan een bloedzuiverende en diuretische werking. Gedroogd kunnen ze als kalmerende thee bij maagdarmklachten of pijn in de keel en het gebied rond de keel helpen bij genezing. Als gezichtswater zou aardbeienbladthee ook verhelderend op de huid werken en dus helpen bij onzuivere huid en acne.

Aardbeiensmaken

aardbeien groeien aan planten

Met wereldwijd meer dan 1.000 aardbeiersoorten is het zeker een kwestie van smaak welke het meest wordt gewaardeerd. Over het algemeen onderscheidt men tussen vroege, middelmatige, laat rijpende en altijd dragende variëteiten. Aardbeien zijn meerjarig, wat betekent dat ze winterhard zijn en moeiteloos het klimaat van onze breedtegraden doorstaan. Over het algemeen kunnen alle variëteiten optimaal worden geplant op het balkon, het terras of in de tuin met SISSI STRAWBERRY.

Plantdiepte

Bij het planten of verplanten van aardbeiplanten moet er rekening mee worden gehouden dat ze niet te ondiep en niet te diep in de grond worden geplaatst. De wortelstok is het hart van de plant en mag voor de verdere groei van bladeren, bloemen en vruchten in geen geval met aarde bedekt worden.

technische tekening van een aardbei plant

Opslag

Vers geplukte aardbeien bewaar je het beste ongewassen en zo droog mogelijk in de groentelade van de koelkast - bij voorkeur in een doos of op een keukendoek.

kindje plukt verse aardbeien

Verwerking

Aardbeien kunnen, vooral als ze helemaal vers zijn, op verschillende manieren worden bereid en bewaard. Van jam, compote, fruitsalade tot aardbeidessert en vruchtentaart, ze blijken veelzijdig in de keuken. Omdat het aroma goed harmonieert met ander fruit zoals bananen, frambozen en bramen, kan ook eenvoudig een heerlijke smoothie worden gemaakt. Wie het wat sterker wil, kan de aardbeien natuurlijk ook verwerken tot een fruitige bowl.

Back to blog